dinsdag 18 juni 2013

It's smoothie time!

 
De Titel zegt het al, Met dit weer krijg je gewoon zin in Smoothies! Heerlijk in het zonnetje genieten van een gezond en super lekker drankje

Gisteren maakte ik deze 2 voor mij en Amber en we hebben er heerlijk van genoten.
Het lijkt me leuk om jullie wat meer te vertellen over gezonde smoothies, dus lees snel verder!

 
De naam "Smoothie" is ontstaan toen in Amerika in de jaren 60 het bedrijf Smoothie King een product op de markt bracht wat iets weg had van een milkshake maar dan geen zuivel bevat. Een werknemer die geen lactose verdroeg bedacht een drankje van verschillende soorten fruit dat gepureerd werd en het werd een groot succes. Het bedrijf claimde de naam Smoothie, wat eigenlijk niet geheel terecht is omdat in verre landen de fruitdrankjes al veel langer worden gemaakt. Ook waren er in de jaren 20 in Amerika al kookboeken waar soortgelijke fruit drankjes al in beschreven stonden.

De naam Smoothie is echter wel een perfecte naam voor het product omdat het fruit gepureerd word tot een gladde (smooth) massa.

Tegenwoordig wordt er meestal softijs, melk of yoghurt toegevoegd aan een Smoothie en dat is jammer. Het wordt steeds meer duidelijk dat melk producten helemaal niet goed voor de mens zijn. ( Ze bevatten immers de bouwstoffen voor een pas geboren kalfje en dat zijn in de verste verte niet de zelfde stoffen die mensen nodig hebben. Er zijn zelfs voedingsexperts die hebben onderzocht dat veelvuldige melk consumptie eerder afbreuk doet aan de botten, dan dat ze de botten versterken.)
Ik voeg dan dus ook nooit een melk product toe aan mijn gezonde Smoothie!
Beter kan je gewoon water of bijvoorbeeld kokos water toevoegen om het smeuïger te maken. (Voeg ook geen sap uit de supermarkt toe, die zitten vol met suikers en dat is jammer van je gezonde intentie)


Eigenlijk is het heel simpel! Je neemt een paar stuks fruit naar keuze en gooit ze samen in de blender en voila... Een heerlijk verfrissend, zomers drankje staat er voor je klaar. Versier je glas met een overgebleven stukje fruit en waan je op een tropische vakantie. (Foto is van mijn vakantie naar Bali van vorig jaar)

Maar je kan er ook bewust wat meer mee doen. Een Smoothie kan een heerlijke toevoeging worden van een heel gezond eetpatroon.
Neem bijvoorbeeld de groene smoothie. Hij kan in zijn eentje een hele maaltijd overnemen en je achter laten met een gevulde maag en een goed gevoel. Hij zit boordevol goede voedingsstoffen en is nog lekker ook.


Ondanks de soms enge groene kleur, smaakt een groene smoothie gewoon naar fruit.
De basis van een groene smoothie bestaat uit 3 elementen. 1 deel vers fruit, 1 deel water en een deel groene bladgroente (zoals spinazie, sla soorten, boerenkool, andijvie, bleekselderij enz)

Je kan oneindig variëren in smaak. Bijvoorbeeld met citroen maak je hem fris zuur, met banaan lekker extra romig en met bevroren fruit lekker koud.
Maar je kan hem ook extra gevuld maken door er zaden en of graan soorten aan toe te voegen zoals chia zaad, lijnzaad, pompoen pitten, havermout of speltvlokken.
Door deze ingrediënten krijg je nog meer een gevuld gevoel voor als je aan een grote groene smoothie niet genoeg hebt.
Zo kun je een maaltijd heel goed en gezond vervangen.

Drink een Smoothie altijd met een rietje. Dit omdat de zuren in fruit heel slecht voor je tanden zijn. Een rietje zorgt ervoor dat er minder zuren tegen je tanden aankomen en dat is beter voor je gebit.


Mijn groene smoothie recept:

1 Kopje water of kokos water
1 Banaan
1 Appel
1 Sinaasappel
1 Kiwi
2 grote handen gewassen blad spinazie
1 el lijnzaad
1 el chia zaad
Optioneel 2 el havermout.

Dit mix ik allemaal stuk voor stuk door de blender tot het een lekkere gladde massa is.
Ik kan hier 2 keer van eten. Een deel doe ik in een beker en het andere deel in een lege jampot (oid) en dat bewaar ik voor een andere moment (max 1 dag bewaren in de koelkast)

Dit is zoals ik het altijd maak, maar je kan het fruit allemaal vervangen naar wat je in huis hebt!

Speciaal voor het mooie weer heb ik nog een recept voor jullie!

Tropische Mango, Ananas smoothie:

1 deel ananas
1 deel mango (Is heel goedkoop uit het vriesvak te koop vaak, net zo lekker en lekker koud)
1 deel kokos melk

Mix dit door elkaar en je hebt een heerlijk tropisch drankje!
Je kunt hier ook ijs van maken!

Vers fruit eten verjongt de huid en dus een mooi begin om met beauty bezig te zijn!

Nou ik zou zeggen: Smooth up your life en ga aan de slag met de blender en verse groenten en fruit!

Groetjes Annamarie

2 opmerkingen:

Ik vind het leuk als je een berichtje achter laat.
Groetjes Annamarie.